در گذر زمان

شکل‌گیری این زیست بوم ، سابقه‌ای ۳۰ ساله دارد و به سال‌های پس از دفاع مقدس برمی‌گردد. در آن سال‌ها، بهبود معیشت اقشار خرد جامعه، دغدغه‌ای جدی برای بانیان این حرکت بود که با سلسله اقداماتی از جنوب شرق کشور آغاز شد.

اولین اتفاق، در سال ۱۳۷۲ برای ارتقای معیشت عشایر جنوب شرق کشور رقم خورد و منجر توسعه مشاغل خرد و خانگی برای خانوارهای آن منطقه شد.

سال ۱۳۷۵، این اقدامات در قالب یک شرکت تعاونی کوچک تحت عنوان «شرکت تعاونی بعثت»، نظام‌مند و منسجم گردید. هدف اولیه این تعاونی، تأمین معیشت خانواده‌های رزمندگان جنوب شرق کشور بود اما در ادامه، اقشار مختلف جامعه را در برگرفت.

سال ۱۳۷۶، باتوجه به اینکه نظام بانکداری تجاری، قادر به تأمین کامل نیازهای اقشار خرد جامعه نبود، صندوق قرض‌الحسنه رسالت با هدف تأمین مالی قرض‌الحسنه شرعی، آسان و ارزان آحاد جامعه شکل گرفت. این صندوق با استقبال گسترده‌ای از سراسر کشور مواجه شد

و نهایتاً در سال ۱۳۹۱ منجر به شکل‌گیری اولین بانک قرض‌الحسنه خصوصی و مردمی در کشور تحت عنوان «بانک قرض‌الحسنه رسالت» شد.

اما از همان بدو تأسیس تعاونی بعثت، این باور وجود داشت که حل مسأله معیشت کشور، فقط به یک بعد تأمین مالی ختم نمی‌شود و ابعاد مختلف اجتماعی-اقتصادی را در برمی‌گیرد. از طرفی این اعتقاد وجود داشت که تحقق این امر، نیاز به شکل‌گیری یک زیست بوم اقتصاد-اجتماعی مردمی است که در آن کنشگران مختلف بتوانند در کنار یکدیگر نقش ایفا کنند.

این زیست بوم، در طول ۳۰ سال، به تدریج و متناسب با نیازهای جامعه، توسعه پیدا کرد که در اینجا سعی داریم این خط سیر زمانی را مرور کنیم:

  • تأسیس انجمن حامیان فرهنگ قرض‌الحسنه و کارآفرینی اجتماعی (۱۳۹۳)

    در سال ۱۳۹۳، نیاز به سازماندهی فعالیت‌های جمع‌های مردمی و ساماندهی حامیان این حوزه احساس شد. در همین راستا، سازمانی مردم‌نهاد، غیردولتی و غیرانتفاعی تحت عنوان «انجمن حامیان فرهنگ قرض‌الحسنه و کارآفرینی اجتماعی» با مجوز ملی از وزارت کشور فعالیت خود را آغاز کرد.

    ۱۳۹۳

  • تعریف کارویژه “راهبری زنجیره کار و کسب های خرد و خانگی” (۱۳۹۴)

    در سال ۱۳۹۴، این اندیشه تقویت شد که ارتقای معیشت خانوارها از مسیر توسعه کسب و کارهای خرد و خانگی قابل حصول است. لذا در انجمن، کارویژه‌ای برای راهبری زنجیره کسب و کارهای خرد و خانگی تعریف و پیاده‌سازی شد.

    ۱۳۹۴

  • تأسیس شرکت پردازش اطلاعات مالی پارت جهت امور “اعتبارسنجی اعضا” (۱۳۹۵)

    در سال ۱۳۹۵، یکی از چالش‌های اعضای این زیست‌بوم در دریافت وام قرض‌الحسنه، معضل وثائق و اسناد ضمانتی بود. برای رفع این مشکل، شرکت دانش‌بنیان پردازش اطلاعات مالی پارت به عنوان متولی سامانه اعتبارسنجی اقشار خرد تأسیس شد.

    ۱۳۹۵

  • تأسیس شرکت دانش‌بنیان فرداپ جهت “سامانه‌هایی نظیر بازار اعضا و…” (۱۳۹۶)

    توسعه بازار کاروکسب‎های خرد و خانگی، به‌خصوص در پلتفرم‌های اینترنتی، دغدغه‌ای جدی محسوب می‌شد. در این سال، یک سازمان رهیاری تحت عنوان شرکت دانش‌بنیان فرداپ به منظور راه‌اندازی و مدیریت سامانه بازار اعضا (یا ام‌بازار) (به عنوان پلتفرم عرضه و تقاضای منصفانه محصولات و خدمات) تأسیس شد. البته مأموریت این شرکت، به تدریج توسعه پیدا کرد و مدیریت تمامی سامانه‏‌های مورد نیاز در سرزمین ام‌رسالت را دربرگرفت.

    ۱۳۹۶

  • تأسیس دانشگاه توسعه اجتماعی رسالت (۱۳۹۶)

    در سال ۱۳۹۶، به منظور مستندسازی دانش، تجارب و مهارت‌های تولیدشده در این زیست‌بوم و جهت توسعه راهبردهای آتی، دانشگاه توسعه اجتماعی رسالت با هدف پژوهش، مدیریت دانش و مهارت‌افزایی تأسیس شد.

    ۱۳۹۶

  • تأسیس شرکت کارآفرینی شکوه ایثار جهت “مدیریت خدمات ارسال و تحویل” (۱۳۹۷)

    در سال ۱۳۹۷، با توجه به حجم بالای مرسولات سازمان‌های رهیاری و محصولات تولیدی کار و کسب های خرد و خانگی، نیاز به سامانه‌ای جهت مدیریت آن‌ها احساس شد. بر این اساس، شرکت کارآفرینی شکوه ایثار جهت پیاده‌سازی سامانه اِم تی اس تأسیس گردید.

    ۱۳۹۷

  • تأسیس شرکت کارگزاری بیمه برخط رسالت (۱۳۹۷)

    در سال ۱۳۹۷، با توجه به نیازهای بیمه‌ای متعدد اعضای این زیست‌بوم (مانند خودرو، درمان، عمر و حوادث و ...) و با هدف تسهیل امور بیمه‌ای متناسب با توان مالی اقشار خرد، شرکت کارگزاری بیمه برخط رسالت با مأموریت مدیریت سامانه اِم‌بیمه تأسیس گردید.

    ۱۳۹۷

  • پیاده‌سازی نظام وام قرض‌الحسنه بدون کارمزد (۱۴۰۲)

    در سال ۱۴۰۲، یکی از آرزوهای دیرینه بانیان این زیست‌بوم، بدون کارمزد شدن وام قرض‌الحسنه بود. به همت تمامی سازمان‌های رهیاری فعال در این حوزه، دریافت وام از طریق سامانه مجازی ام‌رسالت برای همه اعضا امکان‌پذیر گردید.

    ۱۴۰۲

  • معرفی انجمن حامیان به عنوان تنها نهاد مردمی مورد تأیید دولت در حمایت از اشتغال (۱۴۰۳)

    در سال ۱۴۰۳، «انجمن حامیان فرهنگ قرض‌الحسنه و‌کارآفرینی اجتماعی» به‌عنوان تنها نهاد مردمی دارای شبکهٔ گسترده و مدل اشتغال‌زایی کاروکسب‌های خرد و خانگی در ردیف سازمان‌های حمایتی معتمد دولت و در سطح ملی تأیید شد.

    ۱۴۰۳

و این‌چنین، بزرگ‌ترین زیست‌بوم اقتصاد اجتماعی مردمی تحت عنوان «انجمن حامیان فرهنگ قرض‌الحسنه» (با عنوان نمادین نهاد مردمی رسالت)، با هدف بهبود معیشت اقشار خرد جامعه در کشور شکل گرفته و قریب به ۱۰ میلیون نفر از اقشار مختلف عضو آن شده‌اند. این اعضا از طریق سامانه‌هایی که در سرزمین مجازی ام‌رسالت تعریف شده، فعالیت‌های متنوعی نظیر کاروکسب‌های خرد و خانگی، حل مسائل مختلف اجتماعی و اقتصادی، امور قرض‌الحسنه، امور خیرخواهانه (رسالت آسمانی)، خدمات بیمه‌ای و... انجام می‌دهند. در ضمن، اعضای انجمن حامیان فرهنگ قرض‌الحسنه و کارآفرینی اجتماعی، با پرداخت «حق عضویت»، از توسعه فرهنگ همیاری اجتماعی، توسعه فرهنگ کارآفرینی اجتماعی و توسعه فرهنگ قرض‌الحسنه حمایت می‌کنند.