شکلگیری این زیست بوم ، سابقهای ۳۰ ساله دارد و به سالهای پس از دفاع مقدس برمیگردد. در آن سالها، بهبود معیشت اقشار خرد جامعه، دغدغهای جدی برای بانیان این حرکت بود که با سلسله اقداماتی از جنوب شرق کشور آغاز شد.
اولین اتفاق، در سال ۱۳۷۲ برای ارتقای معیشت عشایر جنوب شرق کشور رقم خورد و منجر توسعه مشاغل خرد و خانگی برای خانوارهای آن منطقه شد.
سال ۱۳۷۵، این اقدامات در قالب یک شرکت تعاونی کوچک تحت عنوان «شرکت تعاونی بعثت»، نظاممند و منسجم گردید. هدف اولیه این تعاونی، تأمین معیشت خانوادههای رزمندگان جنوب شرق کشور بود اما در ادامه، اقشار مختلف جامعه را در برگرفت.
سال ۱۳۷۶، باتوجه به اینکه نظام بانکداری تجاری، قادر به تأمین کامل نیازهای اقشار خرد جامعه نبود، صندوق قرضالحسنه رسالت با هدف تأمین مالی قرضالحسنه شرعی، آسان و ارزان آحاد جامعه شکل گرفت. این صندوق با استقبال گستردهای از سراسر کشور مواجه شد
و نهایتاً در سال ۱۳۹۱ منجر به شکلگیری اولین بانک قرضالحسنه خصوصی و مردمی در کشور تحت عنوان «بانک قرضالحسنه رسالت» شد.
اما از همان بدو تأسیس تعاونی بعثت، این باور وجود داشت که حل مسأله معیشت کشور، فقط به یک بعد تأمین مالی ختم نمیشود و ابعاد مختلف اجتماعی-اقتصادی را در برمیگیرد. از طرفی این اعتقاد وجود داشت که تحقق این امر، نیاز به شکلگیری یک زیست بوم اقتصاد-اجتماعی مردمی است که در آن کنشگران مختلف بتوانند در کنار یکدیگر نقش ایفا کنند.
این زیست بوم، در طول ۳۰ سال، به تدریج و متناسب با نیازهای جامعه، توسعه پیدا کرد که در اینجا سعی داریم این خط سیر زمانی را مرور کنیم:
و اینچنین، بزرگترین زیستبوم اقتصاد اجتماعی مردمی تحت عنوان «انجمن حامیان فرهنگ قرضالحسنه» (با عنوان نمادین نهاد مردمی رسالت)، با هدف بهبود معیشت اقشار خرد جامعه در کشور شکل گرفته و قریب به ۱۰ میلیون نفر از اقشار مختلف عضو آن شدهاند. این اعضا از طریق سامانههایی که در سرزمین مجازی امرسالت تعریف شده، فعالیتهای متنوعی نظیر کاروکسبهای خرد و خانگی، حل مسائل مختلف اجتماعی و اقتصادی، امور قرضالحسنه، امور خیرخواهانه (رسالت آسمانی)، خدمات بیمهای و... انجام میدهند. در ضمن، اعضای انجمن حامیان فرهنگ قرضالحسنه و کارآفرینی اجتماعی، با پرداخت «حق عضویت»، از توسعه فرهنگ همیاری اجتماعی، توسعه فرهنگ کارآفرینی اجتماعی و توسعه فرهنگ قرضالحسنه حمایت میکنند.