الگوی تعالی اجتماعی رسالت
این زیست‌بوم اقتصاد اجتماعی مردمی، به منظور تحقق هدف «بهبود معشیت اقشار خرد جامعه»، اصول و قواعد رفتاری مشخصی را تحت عنوان «الگوی تعالی اجتماعی رسالت» تعریف کرده است. این الگو، باور دارد که با سه راهکار «همیاری اجتماعی»، «کارآفرینی اجتماعی» و «قرض‌الحسنه» می‏‌توان بستری را مهیا کرد که نهایتاً منجر به کار و زندگی بهتر عموم شود.
در الگوی تعالی اجتماعی رسالت، این باور وجود دارد که جمع‌های مردمی که دغدغه و مسائل مشترک دارند، می‌توانند ذیل هویت واحدی (مثل هم‌خانواده، هم‌طایفه، هم‌محلی، هم‌شهری، هم‌مسجدی، هم‌کار و غیره) گردهم‌آیند و با تعاون و اتکا به ظرفیت‌های خودشان و بدون اتکا به سایرین (به‌خصوص دولت)، امورشان را سامان دهند. این نهادهای اجتماعی در الگوی تعالی اجتماعی رسالت، تحت عنوان «کانون‌های هم‌یاری اجتماعی» و «هسته‌های کارآفرینی اجتماعی» شناخته می‌شوند. در این میان، راهبران اجتماعی، نقشی کلیدی در تقویت این جمع‌های مردمی و میدان‌داری آنها ایفا می‌کنند. سعی بر این است که در سازوکارهای الگو، فرصت بیشتری برای این تشکل‌های مردمی و به‌خصوص راهبران اجتماعی فراهم شود تا بیشتر خودشان را پیدا کنند و اقدامات جمعی‌شان را بهتر به پیش ببرند.
در الگوی تعالی اجتماعی رسالت، این اعتقاد وجود دارد که معیشت بسیاری از خانوارها و همچنین بسیاری از تولیدات و خدمات می‌تواند در قالب کاروکسب‌های خرد و خانگی به انجام برسد. لذا اگر قرار است بهبود معیشت محقق شود، باید بسترهایی برای رونق و توسعه کاروکسب‌های خرد و خانگی مهیا گردد. از طرفی اگر قرار است مهاجرت کاهش یابد و حتی مهاجرت معکوس شکل بگیرد، باید روستاها و شهرهای کوچک، مولد باشند و بتوانند در مقابل شهرهای بزرگ، حرفی برای گفتن داشته باشند. با توسعه این کاروکسب‌ها به‌خصوص در روستاها و شهرهای کوچک و مصرف تولیداتشان در شهرهای بزرگ، می‌توان به آبادانی و رفاه این مناطق، امید بیشتری داشت. از طرفی دیگر، شرط پایداری کسب‌وکار خرد و خانگی، رقابت‌پذیری آنها در بازار است. لذا اگر کاروکسب‌هایی که به یک محصول خاص (مثال پوشاک) ختم می‌شوند، راهبری و به‌هم‌رسانی شوند، می‌توانند منجر به عرضهٔ محصول رقابتی در بازار گردند. در الگوی تعالی اجتماعی رسالت، به همهٔ این دغدغه‌ها در مؤلفه‌ای تحت عنوان «کارآفرینی اجتماعی» پاسخ داده شده است. بدین منظور، کاروکسب‌های خرد و خانگی معیشت‌محور (با اولویت روستاها و شهرهای کوچک)، در قالب «هسته‌های کارآفرینی اجتماعی» پایدار شده یا شکل می‌گیرند و بسترهای لازم برای به‌هم‌رسانی و مدیریت زنجیره‌ارزش این هسته‌ها مهیا می‌گردد.
یکی از دغدغه‌هایی که اقشار خرد جامعه برای بهبود معیشت خود دنبال می‌کنند، نظام تأمین مالی‌ای است که در دسترس، سهل و ارزان بوده و مبتنی بر ظرفیت‌های خود مردم شکل گرفته باشد. در الگوی تعالی اجتماعی رسالت، این باور وجود دارد که نظام مالی قرض‌الحسنه، یک نظام تأمین مالی شرعی ناب به شمار می‌رود که در قالب آن، افراد می‌توانند بدون هرگونه سود و با به‌کارگیری توان‌های مالی خرد اعضای جامعه، بسیاری از نیازهای مالی خود را برطرف نموده و حتی از آن برای راه‌اندازی کاروکسب‌ها بهره ببرند. الگوی تعالی اجتماعی رسالت در محور قرض‌الحسنه، تحقق سه هدف اصلی «شرعی»، «آسان» و «ارزان» بودن را به‌طور هم‌زمان دنبال می‌کند. در این راستا، بانک قرض‌الحسنه رسالت، به‌عنوان اولین بانک مردمی قرض‌الحسنه کشور، این بستر قرض نیکو و شرعی را برای تمامی اقشار جامعه مهیا نموده است.