نقش آفرینان
در الگوی تعالی اجتماعی رسالت، این باور وجود دارد که «بهبود کار و زندگی اقشار خرد جامعه»، مستلزم شکل‏‌گیری یک زیست‌بوم است. در این زیست بوم باید کنشگران مختلفی اعم از جمع‌های مردمی، فعالان اجتماعی، حامیان و خیرین، سازمان‎‌‌های تخصصی مرتبط در کنار یکدیگر نقش ایفا کنند تا معیشت آحاد جامعه ارتقا یابد. در شکل زیر با نقش‎آفرینانی که در انجمن حامیان فرهنگ قرض‎الحسنه و کارآفرینی اجتماعی، به‏عنوان بزرگترین زیست‎بوم اقتصاد اجتماعی مردمی کشور فعالیت دارند، بیشتر آشنا می‎شویم.
راهبران اجتماعی
راهبران اجتماعی، به‏عنوان یکی از ارکان محوری این زیست بوم، سهم بسزایی در بهتر شدن کار و زندگی آحاد جامعه دارند. راهبران اجتماعی به عنوان پیشرو و امام، ظرفیت یک اجتماع را هدایت کرده و از همه زیرساخت‌هایی که در این زیست بوم، در اختیارشان گذاشته می‎شود، برای توسعه منطقه خود بهره می‌برند. «راهبران اجتماعی» نقشی جدی در شکل‌گیری جمع‌های مرد‌می نظیر «کانون‌های همیاری اجتماعی» و «هسته‎های کارآفرینی اجتماعی» و نیز بسیج اعضای این کانون‌ها و هسته‌ها در انجام فعالیت‌های مختلف در جامعه، به طور کاملا داوطلبانه و خودجوش ایفا می‌کنند.
کانون‌های همیاری اجتماعی
در این زیست بوم، اعضایی که دغدغه‌‌ها، ویژگی‌‌ها و همّ مشترکی دارند (مثل هم‌خانواده، هم‌محلی، هم‌طایفه‌، همشهری، هم‌مسجدی، همکار و …) در قالب تشکل‌های اجتماعی تحت عنوان «کانون‌ همیاری اجتماعی» و با محوریت و جلوداری راهبران اجتماعی، گردهم می‌آیند و سعی بر این دارند که حول موضوعات مختلف، فعالیت‌‌های جمعی داشته و برای حل مسائل اطراف خود همیاری کنند.
هسته‌های کارآفرینی اجتماعی
کاروکسب‎های خرد و خانگی در این زیست بوم، تحت عنوان «هسته‌های کارآفرینی اجتماعی» نقش‎آفرینی می‎کنند. هر هسته کارآفرینی اجتماعی، جمعی از افراد (عمدتاً خانوادگی) در یک کار خردوخانگی بوده که به تولید کالا یا ارائه خدمات مشغول هستند. این هسته‌ها در رونق اشتغال، تولید و بازار در این زیست‎بوم مردمی نقشی جدی دارند.
حامیان
افراد و سازمان‌هایی هستند که از اعضای این زیست‌بوم به اشکال مختلف، اعم از اعتباری (جهت دریافت وام قرض‎الحسنه)، فنی (پشتیبانی علمی و فناورانه از جریان تولید هسته‌ها)، بازرگانی (رونق فروش محصولات هسته‎ها یا تأمین مواد اولیه یا تجهیزات مناسب) و فرهنگی حمایت می‌کنند.
سازمان‌های رهیاری
در این زیست بوم، زیرساخت‌ها و بستر مورد نیاز برای فعالیت‌های اعضا، از طریق سازمان‌هایی تخصصی مهیا می شود. در این راستا، شش سازمان مردمی و غیردولتی با عنوان «سازمان‌های رهیاری»، براساس نیازهای اعضای این زیست‌بوم و مبتنی بر تخصصشان، سامانه‌هایی را در «سرزمین مجازی ام‌رسالت» در اختیار اعضا قرار داده اند. این سازمان‎ها عبارتند از «بانک قرض‌الحسنه رسالت» (خدمات بانکی)، شرکت پردازش اطلاعات مالی پارت (اعتبارسنجی)، شرکت کارگزاری بیمه رسالت (امور بیمه‎ای)، شرکت دانش بنیان فرداپ (توسعه بازار ، حسابداری اعضا و...)، شرکت شکوه ایثار (ارسال و تحویل) و دانشگاه توسعه اجتماعی رسالت ( مدیریت دانش و فرهنگ‎سازی).
دبیرخانه انجمن حامیان و رهیاران
انجمن حامیان دارای یک دبیرخانه است که وظیفه هم آهنگی و رهیاری (مشاوره و همراهی ) را برعهده دارد. در دبیرخانه انجمن بیش از هزار نفر رهیار در اقصی نقاط کشور فعالیت دارند و در تلاش هستند با ارتباط و شناختی که از اعضای جامعه محلی دارند، با آنها در موضوعات مختلف فعالیت‎هایشان (مثلاً توسعه فرهنگ همیاری اجتماعی، کاروکسب های خرد و خانگی ، توسعه قرض‎الحسنه و مواردی از قبیل نحوه عرضه محصولات در بازار اعضا، تعریف و انجام کارهای مشترک مؤمنانه و خیرخواهانه در جامعه و…) همراه بوده و ناظر به امکانات سامانه‏‎های این زیست بوم ( ام‌رسالت)، مشاوره‎های متناسبی ارائه دهند.