هسته‌های کارآفرینی اجتماعی

کار و کسب‎های خرد و خانگی در انجمن حامیان فرهنگ قرض‌الحسنه و کارآفرینی اجتماعی، تحت عنوان «هسته‌های اجتماعی» نقش‎آفرینی می‎کنند. هر هسته کارآفرینی اجتماعی، جمعی از افراد (عمدتاً خانواده‌محور) با محوریت یک فرد با عنوان «راهبر هسته» را دربرمی‏گیرد که در یک رشته تخصصی، مشغول به تولید کالا یا ارائه خدمات هستند.

به‏عنوان مثال، در هسته کارآفرینی اجتماعی «کاشت و برداشت زعفران سمیعی»، آقای سمیعی (پدر خانواده)، به همراه همسر، فرزندان و نزدیکانش، با همیاری یکدیگر، به تولید زعفران و عرضه آن به بازار می‎پردازند.

نکته قابل ذکر آنکه، وقتی به این کار و کسب‎ها، هسته کارآفرینی اجتماعی اطلاق می‏شود، لزوماً به این معنا نیست که تازه می‎خواهد شکل بگیرند. عمده این کار و کسب‎ها از قبل فعال بوده‏اند و فقط شناسه هسته کارآفرینی از اِم‏رسالت دریافت می‎کنند تا در زیست‌بوم انجمن حامیان فرهنگ قرض‌الحسنه و کارآفرینی اجتماعی شناخته شوند و بتوانند با استفاده از ظرفیت‎های اِم‌رسالت، کار و کسب‎های خود را توسعه بیشتری دهند.

«کاربافی» ریشه‌ای دیرینه در شهر «اردکان» دارد و بسیاری از زنان این دیار، از گذشته تا به حال به این حرفه مشغول بوده‌اند. «زهرا پورعاصی» یکی از این بانوان است که این حرفه را از گذشتگان خود به یاد دارد و تلاش می‌کند این حرفه را به دیگران آموزش دهد و سایر حلقه‌های زنجیره ارزش این رشته را برای توانمند شدن دیگران تکمیل کند. مستند «زندگی من، کاربافی» روایتی از فعالیت‌های وی در کارآفرینی اجتماعی رشته کاربافی، چالش‌های پیش‌رو و نوآوری‌های صورت‌گرفته را به تصویر می‌کشد.

خانم قادری راهبر کانون همیاری اجتماعی الغدیر روستای ارباب استان سیستان و بلوچستان، با مشارکت بانوان عضو کانونش موفق به راه‎اندازی 15 هسته کارآفرینی اجتماعی در رشته پوشاک شده است. وی با گرفتن سفارش پوشاک از خارج از روستا و توزیع آن بین این هسته‎ها، موجبات ارتقای معیشت اعضای کانون را فراهم کرده است.

کارآفرینی اجتماعی یکی از دغدغه‌های اصلی اعضای این هسته است که با همیاری اجتماعی و با بهره‌گیری از ظرفیت الگوی تعالی اجتماعی رسالت توانسته‌اند یک کار و کسب امروزی و نوین در حوزه کشت زعفران راه‌اندازی کنند و در این مسیر توفیقات زیادی به دست آورده‌اند.

حمزه صفر نیا، جوانی پر تلاش و با پشتکار فراوان است که در خودش توانمندی‌های زیادی را کشف کرده بود اما فرصت به فعلیت رسانیدن آنها را پیدا نمی‌کرد. حمزه دلگیر بود از آدم‌هایی که نمی‌گفتند:”حمزه خان تو چی داری!” و خود او را نمی‌دیدند. طراحی الگوی تعالی اجتماعی رسالت به نحوی بود که حمزه صفر نیا توانست در آن پلتفرم رشد و استعدادهای بالقوه خودش را شکوفا کند و در حال حاضر بتواند از شیرینی کارآفرینی اجتماعی خودش لذت ببرد.

جعفر قرَجه‌لو از آن جوان های جویای کاری است که در روستای گرگ تپه زنجان زندگی می‌کند. او بعد از این که از پیدا کردن شغل در روستا ناامید می‌شود، در شهر زنجان، مشغول به کارگری می‌گردد اما این شغل هم چندان برایش پایدار نبود. او در این وضعیت با مشاوره رهیار انجمن حامیان اقدام به توسعه هسته کارآفرینی اجتماعی پرورش دام سبک در روستایش می‌کند. جعفر در این راه از فناوری‌های دانش‌بنیان (اصلاح نژاد) برای توسعه کار و کسب خود استفاده می‌کند که بهره‌وری کار و کسب خودش و هم‎‏روستایی‎هایش را به شدت افزایش می‌دهد.

1) شناسایی اعضای هسته کارآفرینی اجتماعی و تعریف سات (غرفه مجازی) در اِم‌بازار:

رهیار محدوده، از میان اعضای محدوده خود، افراد زیر را شناسایی نموده و  به آنها مطابق با الگوی تعالی اجتماعی رسالت، جهت اخذ شناسه «هسته کارآفرینی اجتماعی» و تعریف سات در ام‌بازار (بازار اعضا)، مشاوره می‌دهد:

افرادی که تمایل و استعداد ایجاد کار و کسب جدیدی دارند. در این مورد اولویت با کسانی است که سابقه فعالیت در این رشته تخصصی کار و کسب را داشته‌اند.

2) ارتباط با عرضه‌کنندگان تجهیزات و مواد اولیه مورد نیاز در اِم‌بازار:

عضو هسته کارآفرینی اجتماعی، می‎تواند عرضه‌کنندگان مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز خود را از طریق اِم‌بازار، شناسایی و نسبت به خرید از آنها اقدام نماید.

3) معرفی وام قرض‎الحسنه از طریق حامیان:

در این الگو حامیان نیز می‌توانند در راستای حمایت از توسعه کار و کسبهای خرد و خانگی، عضو هسته را جهت دریافت وام قرض‌الحسنه با مبلغ مورد نظر (بسته به برآورد ریالی آن کار و کسب)، به بانک قرض‎الحسنه رسالت معرفی کنند.

4) دریافت خدمات اعتبارسنجی از سامانه مرآت:

عضو هسته پیش از درخواست وام قرض‎الحسنه باید از طریق سامانه مرآت، اعتبارسنجی شود و در ادامه از طریق سامانه آیکاپ، سفته الکترونیکی خود را خریداری نماید.

5) درخواست وام قرض‎الحسنه از طریق اِم‌رسالت:

عضو هسته می‎‌تواند از طریق سامانه اِم‌رسالت نسبت به درخواست وام قرض‏الحسنه اقدام نماید.

6) خرید تجهیزات و مواد اولیه و خدمات مورد نیاز از ام‌بازار: نکته شایان توجه در الگو این است که جهت تحقق کامل اهداف حامیان در ایجاد و توسعه کار و کسب‌ها، مبلغ وام قرض‌الحسنه به صورت نقدی به عضو هسته اعطا نمی‌شود، بلکه این مبلغ در حساب کاربری عضو  هسته در اِم‌رسالت (سامانه ام‌حسام) شارژ می‏‎گرددد و ایشان می‎تواند اقلام مورد نیاز کار و کسب خود را خریداری نماید.

7) ارسال اقلام خریداری‌شده از طریق متصدیان  اِم تی اِس (سامانه حمل و نقل اعضا):

 این اقلام پس از خرید از اِم‌بازار، توسط متصدیان اِم تی اس به عضو هسته در محل مورد نظر، تحویل داده می‌شود.

8) دریافت خدمات بیمه از سامانه اِم‌بیمه:

عضو هسته در کلیه مراحل می‏تواند متناسب با نیازهای خود از خدمات متنوع بیمه‌ای (نظیر بیمه عمر مانده بدهکار (بیمه وام قرض‎الحسنه)، بیمه عمر حوادث، بیمه وسایل نقلیه، بیمه محصولات، بیمه مرسولات و …)، با قیمتی مناسب و به صورت اقساط از سامانه ام‌بیمه استفاده کند.

9) مهارت‌افزایی عضو هسته مبتنی بر همیاری اجتماعی اعضا:

نکته محوری در این الگو این است که اصل اساسی در مهارت‌افزایی و اشتراک دانش و تجربه مبتنی بر همیاری اجتماعی اعضا با شعار هر عضو یک مربی صورت می‌پذیرد. به منظور تسهیل اشتراک دانش و تجربه، بسترهایی نظیر “شبکه اجتماعی رسان”، “سامانه مشاوره آنلاین اِم‌رسالت” و “سامانه اِم‌ماهر” طراحی شده و در اختیار همه اعضا قرار گرفته است.

10) فروش محصولات هسته کارآفرینی اجتماعی در اِم‌بازار و شبکه اجتماعی رِسان:

عضو هسته کارآفرینی اجتماعی می‌تواند محصولات و خدمات خود را در سات (غرفه مجازی) خود در سامانه اِم‌بازار عرضه نماید و از طریق متصدیان اِم تی اس به مشتریان خود تحویل دهد.