حامیان

انجمن حامیان فرهنگ قرض‌الحسنه و کارآفرینی اجتماعی یک زیست‌بوم اقتصاد-اجتماعی مردمی است که در آن، قریب به ۱۰ میلیون عضو، اعم از راهبران اجتماعی، آحاد جامعه، حامیان و سازمان‎های رهیاری، به‎منظور بهبود معیشت اقشار خرد جامعه، در کنار یکدیگر نقش ایفا می‌کنند.

در این میان، حامیان، افراد و سازمان‌هایی هستند که از اهداف الگوی تعالی اجتماعی رسالت و نیز از اعضای این زیست‌بوم به اشکال مختلف حمایت می‌کنند. به‏عبارتی، حمایت‎ها در این زیست‌بوم، به‏ دو‌گونه صورت می‎گیرد:

۱) حمایت از توسعه فرهنگ قرض‌الحسنه و کارآفرینی اجتماعی: هر یک از اعضای این زیست‌بوم می‎توانند با حمایت جزئی مستمر (از طریق پرداخت حق عضویت انجمن حامیان در سامانه اِم‌رسالت) و یا حمایت موردی خاص، از اهداف این زیست‌بوم حمایت کنند. این حمایت‎ها صرف توسعه فرهنگ قرض‌الحسنه و کارآفرینی اجتماعی و به ویژه امور رهیاری اعضا می‌شوند.

۲) حمایت از اعضای زیست‌بوم: برخی از افراد و سازمان‎ها می‎توانند از اعضای این زیست‌بوم در موضوعات مختلف اقتصادی-اجتماعی و در اشکال مختلفی نظیر اعتباری، فنی، بازرگانی، فرهنگی و بهبود رفتار اعتباری حمایت کنند. در ادامه با این حامیان بیشتر آشنا می‏شویم.

این دسته از حامیان بیشتر به دنبال آن هستند که اعتبار حساب خود نزد بانک قرض‌الحسنه رسالت را در قالب «معرفی وام» به جامعه هدفشان اهدا کنند. به عنوان مثال، سازمانی، حامی ‌‌اعتباری اعضای یک کانون همیاری اجتماعی می‌شود و اعلام می‌کند که اعتبار حاصل از پس‌انداز مبالغش در حساب قرض‌الحسنه بانک قرض‌الحسنه رسالت، صرف اعطای وام قرض‌الحسنه به اعضای کانون مربوطه شود.

در این زمینه، حمایت‌های اعتباری از دو طریق صورت می‌گیرد:

•حمایت‌هایی که منجر به وام قرض‌الحسنه برای اعضای کانون‌های همیاری اجتماعی می‌شود. اعضا می‌توانند این وام را برای تأمین هرگونه نیازی صرف کنند.

•حمایت‌هایی که منجر به وام قرض‌الحسنه اشتغال‌زایی برای هسته‌های کارآفرینی اجتماعی می‌شود. اعضای هسته‌ها می‌توانند این نوع وام را فقط در قالب کار و کسب‌هایی که در «الگوی تعالی اجتماعی رسالت»  تعریف شده، صرف کنند.

در این میان می‌توان به حامیانی نظیر شرکت معدنی و صنعتی گل گهر، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، شرکت صنایع مس شهید باهنر، شرکت جمکو و … اشاره کرد که در امر اشتغال‌زایی جوامع هدف، از این طریق حمایت کرده‌اند.

کانون همیاری اجتماعی با همیاری جمعی از روحانیون، صنعتگران و خیرین شهر میبد، با هدف تحکیم بنیان خانواده و کاهش ورودی پرونده‎‏‌های خانوادگی به دادگاه‎‌ها تشکیل شده است. رویکرد عمده، اعطای وام قرض‌الحسنه به زنان خانه‌‎دار جهت اشتغال خانگی و حضور هر چه بیشتر آنان در بستر خانواده است.

این کانون موفق به اعطای ۵۰۰ فقره وام قرض‌الحسنه از محل اعتبار حساب حامیان شده است. در این راستا «شرکت کاشی سرام میبد» به‎‌عنوان حامی اعتباری این کانون، مبلغی را در بانک قرض‌الحسنه رسالت پس‌انداز کرده است و اعتبار حاصل از آن را به زوج‌های در آستانه جدایی اعطا می‎کند.

آقای استادی، فروشنده لوازم یدکی به‎‌عنوان حامی اعتباری کانون‌‎های همیاری اجتماعی در شهر اهواز، کل درآمدش را در حساب قرض‌الحسنه پس‌انداز کرده است و اعتبار حاصل از آن را به دیگر افراد جهت اموری نظیر راه‌اندازی کسب و کار، جهیزیه، درمان و تحصیل اعطا می‏‌کند.

در الگوی تعالی اجتماعی رسالت، حامیان نیز مانند سایر ارکان نقش سازنده و تعیین‌کننده‌ای دارند. اعضای کانون همیاری اجتماعی روستای حکم آباد سبزوار در بستر پلتفرم‌‌های طراحی شده در نهاد مردمی رسالت مورد حمایت شرکت جمکو (و مهندس رستمی، مدیر عامل این شرکت) قرار گرفته‌اند و کار و کسب‌های خرد و خانگی خود را گسترش داده‌اند.

این دسته از حامیان در تلاش هستند تا از کار و کسب‌های شکل‌گرفته اعضا در طول زنجیره ارزش محصولاتشان حمایت کنند. مثلاً این حامیان اقلام مورد نیاز خود را از هسته‌های کارآفرینی اجتماعی تأمین می‌کنند یا مواد اولیه و تجهیزات آنها را با قیمت و شرایط مناسب‌تری در اختیارشان می‎گذارند.

یکی از این حامیان، شرکت انرژی شمال است. این شرکت به‎‌ عنوان حامی کارآفرینی اجتماعی، البسه کارکنان این شرکت و شرکت‎‌های تابعه را از طریق هسته‎‌های کارآفرینی اجتماعی پوشاک در استان مازندران تأمین می‏‌کند.

این نوع حامیان، در زمینه دانش فنی و تخصصی مورد نیاز هر یک از هسته‌های کارآفرینی اجتماعی به حمایت از آنها می‌پردازند.

دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان یکی از این حامیان فنی می‌باشد که در زمینه اصلاح نژاد دام سبک، از هسته‌های کارآفرینی اجتماعی روستاهای استان زنجان، حمایت فنی می‌کند.

این نوع حامیان، با توجه به جایگاه و اعتباری که در جامعه دارند، عمدتاً به ترویج الگوی تعالی اجتماعی رسالت در جامعه می‌پردازند. همچنین اشخاص حقوقی و سازمان‎ها، نیز می‎توانند به‏عنوان حامی فرهنگی، با تشکیل کانون‌های همیاری اجتماعی در میان کارکنان خودشان، در ترویج همیاری اجتماعی و توسعه فرهنگ قرض‌الحسنه، نقشی را ایفا کنند.

یکی از این حامیان فرهنگی، مجتمع کک‌سازی زرند است. این مجموعه، به‎‌عنوان حامی فرهنگی، با تشکیل کانون‎ همیاری اجتماعی در بین ۱۱۰۰ نفر از کارکنان این مجموعه، به توسعه فرهنگ همیاری اجتماعی و قرض‌الحسنه می‎‌پردازد.

برخی حامیان به دنبال آن هستند تا اعضای تحت حمایتشان مدنظرشان در فرایند اعتبارسنجی مرآت، راحت‌تر و سریع‌تر اعتبارسنجی شوند.

این ‌سازمان‌ها، با شرکت پردازش اطلاعات مالی، تفاهم‌نامه‌ای منعقد می‌کنند و طی آن در زمینه‌هایی نظیر «ارائه اطلاعات مورد نیاز برای اعتبارسنجی اعضا» و «پذیرش مسئولیت بخشی از ریسک عدم ایفای تعهدات از سوی اعضا» به حمایت از کانون‌های مورد نظرشان می‌پردازند.

حامیان (اعم از حقیقی یا حقوقی) در صورتی که بخواهند از اعضای انجمن حامیان فرهنگ قرض‌الحسنه و کارآفرینی اجتماعی، یا به طور خاص از کانون‌های همیاری اجتماعی و هسته‌های کارآفرینی اجتماعی حمایت داشته باشند، کافی است تا با رهیار مربوطه که از طرف دبیرخانه انجمن حامیان فرهنگ قرض‌الحسنه و کارآفرینی اجتماعی در منطقه آنها حضور دارد، ارتباط برقرار نمایند و جامعه هدف خود و نحوه حمایت از آنها را اعلام نمایند.

 پس از طی فرایند، حامیان می‌توانند در سامانه اِم‌حامی‌ (در سوپر اپلیکیشن اِم‌رسالت) نوع حمایت و اعضایی که قصد دارند پوشش دهند را تعیین نمایند تا اعضا بتوانند از طریق این بستر، فعالیت‌‌های خود را در زمینه‌های مختلف الگو بهبود و ارتقا دهند.